Followers

NaniNaim

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers Daisypath Anniversary tickers

Saturday, August 27, 2011

Raya

Kemas rumah
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, August 19, 2011

He is my "Brat Pitt"


bersihnya muka dia...


serabutnya jambang dia

hurmmm...hai u all... this is my "Brat Pitt" haha...yola tue MissN@niey...
buah hati saya ckap dia mcam brad pitt... YEKE??? hurm hidung bagai langit dengan bumi... mata? hurm macam ayam dengan itik eh tak ayam dengan helang...haha...nak bagaitau kat abang sayang MissN@niey..yg abg langsung xsama dgn BRAD PITT...(jangan marah nnt kena jual)
HowEver... he still my "Brad pitt" walaupun xsama seperti Brad Pitt.. abang tetap no SATU dlm Carta Hati sayang,,,hikhikhik....

dan ini "brat pitt" sayeee





Friday, August 12, 2011

Saidul Aiyam


Menurut hadith Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abi Hurairah, “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul Aiyam’ iaitu Penghulu segala hari (hari yang sebaik hari)






Berikut ialah beberapa Fadilat berkaitan hari Jumaat, iaitu penghulu bagi segala hari:
  • ALBAZZAR meriwayatkan bahawa Nabi biasa memotong kuku dan menggunting misai sebelum keluar untuk solat Jumaat.
  • Nabi Muhammad s.a.w bersabda, "Siapa yang membaca surah Ali Imran pada hari Jumaat maka akan didoakan oleh malaikat hingga malam."

  • Sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abi Said Al-Kudri bermaksud, “Sesiapa yang membaca Surah Al-kahfi pada hari Jumaat Allah menerangi hidupnya antara dua jumaat”

  • Sesiapa yang membaca Surah Yasin pada malam Jumaat, Allah mengampunkan dosa kecil yang dilakukan, demikian menurut hadith Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abi Hurairah.

  • Nabi Muhammad s.a.w bersabda, "Siapa membaca pada pagi Jumaat sebelum sembahyang Subuh Astagh Firullahalladzi la ilaha illa huwal hayyul qayyum wa atubu ilahi tiga kali, nescaya Allah akan mengampunkan dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di laut."
  • Sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Abdullah Abi Khatadah bermaksud. “sesiapa yang mandi sunat pada hari Jumaat seolah-olah dirinya bersih sehingga jumaat akan datang”.

  • Dari Abu Hurairah katanya, dia mendengar Nabi bersabda, "Janganlah kamu berpuasa pada hari Jumaat, melainkan bersama satu hari sebelumnya atau sesudahnya."
    Pada hari Jumaat dijadikan ada saat mustajab; tiada seorang berdoa bertepatan dengan saat itu melainkan pasti doanya diterima selagi tidak berdoa untuk kejahatan atau memutuskan hubungan keluarga.
  • Nabi Muhammad s.a.w bersabda, "Siapa yang berwuduk sahaja untuk menghadiri solat Jumaat adalah sudah baik (memadai) tetapi siapa yang mandi maka adalah terlebih baik."
    Nabi Muhammad bersabda, " Sesungguhnya hari-hari yang utama bagi kamu iaitu hari Jumaat, maka perbanyakkanlah membaca selawat padaku kerana bacaan selawatmu itu langsung disampaikan kepadaku (pada hari Jumaat)."
  • Dan banyak lagi yang tidak tersurat di sini...
Semoga kita diberi kekuatan untuk sama-sama merebut fadhilat hari Jumaat ini. insyaAallah

Tuesday, August 9, 2011

♥ Quran By HEART ♥

SubhanALLAH...cantik ciptaan ALLAH SWT... Bahasanya Lembut didengar, Lagunya Merdu ke kalbu, Tulisannya Indah dipandang, Maknanya menusuk ke sanubari ITUlah Al-Quran nama diberi.. MasyaAllah, menitis air mataku tatkala menonton documentari...

 "Kuran by Heart" 

"Arab or not, Egyptian, Kuwaiti, Russian, whatever everyone learn, read and memorizes the same Quran and you know Quran, You've studied it, memorized it. The world is a mess, people are bombing and killing each other, But if all Muslims understood the Quran, there would be peace on earth. So by not using the Quran as ALLAH intended... What is the result? all these problems in the world And what's the solution...Return to the Quran..Learn it and Apply it"


Watch this until last Episod ;-)

There are 1.6 billion Muslims in the world, many of whom grapple with the role religion should play in their lives, and the lives of their children. Each year during Ramadan, more than a hundred of the best young students from more than 70 countries across the Islamic world converge on Cairo for Egyptʼs International Holy Koran Competition, one of the Islamic worldʼs most prestigious contests. Some of the competitors are as young as seven, and several have memorized the entire 600-page Koran without actually speaking Arabic.

"Ya Allah ta TuhanKu...  I pray my children will know the Quran by HEART...I will try to do the same... " Amennnn

Monday, August 1, 2011

Balighna Ya Ramadhan 'Take me to Ramadhan'

-My english rendition of Harapan Ramadhan--
[figurative translation for dear aragingstorm]

I wish that this ramadhan,
Be a little more meaningful to me.
That I may as well live it up
With my utmost perfection.

After step by step,
Has a year finally passed on?
Time flies so fast,
Little I realized,
I'm back in ramadhan,
Again..

Fasting is the deed
Indicated by the Mighty Lord
If only I can bend,
The nafs (desire) overriding myself
like never ending

No way I'll let this ramadhan fade just like that
Oh God, please show me - the weaken one -
The way to endure all this mess,
With regardless patient!

I ask to God that he grants me some strength,
And I beg to God that he may accept all my little deeds.

Another step by step,
Only with Your blessing, O God,
That I'll make it thru...




Monday, July 25, 2011

~7 Kalimah Cinta~

 Sabda Rasullulah SAW :: Barang siapa yang menghafal dan mengamalkan 7 kalimah ini akan diMuliakan oleh ALLAH SWT dan MalaikatNYA dan akan diAmpuni dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di lautan...


1 ~ BISMILLAHHIRRAHMANNIRRAHIM :: Pada setiap kali hendak melakukan sesuatu.
2 ~ ALHAMDULILAH :: Pada setiap kali habisnya melakukan sesuatu.
3 ~ ASTAGFIRRULLAH :: Jika tersilap mengatakan atau melakukan sesuatu yang buruk.
4 ~ INSYAALLAH :: Jika ingin melakukan sesuatu pada masa yang akan datang.
5 ~ LAHAULAWALAQUWATAILLAHBILLAH :: Sekiranya tidak dapat melakukan sesuatu yang agak berat atau melihat sesuatu yang buruk.
6 ~ INNALILLAH :: Jika menghadapi musibah atau mendapat khabar kematian.
7 ~ LAAILAAHAILLALLAH :: Bacalah sepanjang siang dan malam sebanyak-banyaknya dan amalkanlah selalu, moga-moga kita tergolong dikalangan orang yang terpilih oleh ALLAH SWT.


selamat beramal...sekian terima kasih...wallahualam...

6 PRINCIPLES OF LIFE

  • No point using limited life to chase unlimited money 
  • No point earning so much money you cannot live to spend it. 
  • Money is not yours until you spend it. 
  • When you are young, you use your health to chase your wealth;when you are old, you use your wealth to buy back your health. Difference is that, it is too late.
  • How happy a man is, is not how much he has but how little he needs.
  • No point working so hard to provide for the people you have no time to spend with 

Remember this -- We come to this world with nothing, we leave this world with nothing!

Friday, April 29, 2011

Sabar Itu Indah


Jika langit hendak runtuh
Bagaimana jari hendak menahannya
Kita hamba yang dibatasi takdir
Di situlah nokhtah segala tadbir.

Hitungkan laut kesyukuran
Di pinggir pantai kesabaran
Carilah hikmah tuailah iktibar
Sabarlah dalam bersabar

Betapa pun terasa pahit
Janganlah hendaknya tercalar tauhid
Sesungguhnya sabar itu Indah
Didikan terus daripada ALLAH.

Ujian itu penebus dosa
Meningkatkan darjat
Menambahkan pahala
Bingkisan tazkirah daripada yang Esa
Bagai ombak....
penghias samudera!!!

Pahrol Muhammad Juoi

Thursday, April 14, 2011

Fobia Bercinta

Seseorang yang mempunyai kenangan pahit dalam bercinta mungkin berasa serik untuk bercinta mungkin berasa serik untuk bercinta dan fobia untuk bercinta lagi. kekecewaa yang pernah menimpa diri menjadi parut psikologi yang sukar sembuh.
Hakikatnya, cinta manusia memang cinta sementara yang sering mengecewakan. Cinta Allah jua adalah cinta hakiki yang tidak mengecewakan. Namun sebagai manusia, kita dituntut untuk berkasih sayang sesama manusia. Malah perkahwinan yang menjalinkan dua hati menjadi sunah utusan Allah. 
oleh sebab itu, perasaan hati kita tidak sepatutnya dibiarkan menguasai diri. Setiap kejadian yang pernah menimpa diri, jadikan sebagai pengajaran dan pengalaman yang berharga untuk lebih mematangkan diri kita ketika berhadapan dengan yang pasti lebih mencabar.
Anggaplah setiap pengalaman pahit yang kita alami sebagai salah satu cara Allah mendidik kita untuk menjadi lebih gigih dan berjaya

Tuesday, April 12, 2011

Melayu ~karya Usman Awang~


Melayu itu orang yang bijaksana
Nakalnya bersulam jenaka
Budi bahasanya tidak terkira
Kurang ajarnya tetap santun
Jika menipu pun masih bersopan
Bila mengampu bijak beralas tangan. Melayu itu berani jika bersalah
Kecut takut kerana benar,
Janji simpan di perut
Selalu pecah di mulut,
Biar mati adat
Jangan mati anak.

Melayu di tanah Semenanjung luas maknanya:
Jawa itu Melayu,
Bugis itu Melayu
Banjar juga disebut Melayu,
Minangkabau memang Melayu,
Keturunan Acheh adalah Melayu,
Jakun dan Sakai asli Melayu,
Arab dan Pakistani, semua Melayu
Mamak dan Malbari serap ke Melayu
Malah muaalaf bertakrif Melayu

Dalam sejarahnya
Melayu itu pengembara lautan
Melorongkan jalur sejarah zaman
Begitu luas daerah sempadan

Sayangnya kini segala kehilangan
Melayu itu kaya falsafahnya
Kias kata bidal pusaka
Akar budi bersulamkan daya
Gedung akal laut bicara

Malangnya Melayu itu kuat bersorak
Terlalu ghairah pesta temasya
Sedangkan kampung telah tergadai
Sawah sejalur tinggal sejengkal tanah sebidang mudah terjual
Meski telah memiliki telaga
Tangan masih memegang tali
Sedang orang mencapai timba.

Berbuahlah pisang tiga kali
Melayu itu masih bermimpi
Walaupun sudah mengenal universiti
Masih berdagang di rumah sendiri.

Berkelahi cara Melayu
Menikam dengan pantun
Menyanggah dengan senyum
Marahnya dengan diam
Merendah bukan menyembah
Meninggi bukan melonjak.

Watak Melayu menolak permusuhan
Setia dan sabar tiada sempadan
Tapi jika marah tak nampak telinga
Musuh dicari ke lubang cacing
Tak dapat tanduk telinga dijinjing

Maruah dan agama dihina jangan
Hebat amuknya tak kenal lawan
Berdamai cara Melayu indah sekali
Silaturrahim hati yang murni
Maaf diungkap senantiasa bersahut
Tangan diulur sentiasa bersambut
Luka pun tidak lagi berparut

Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan
Selagi yang ada sanggup diberikan
Sehingga tercipta sebuah kiasan:

"Dagang lalu nasi ditanakkan
Suami pulang lapar tak makan
Kera di hutan disusu-susukan
Anak di pangkuan mati kebuluran"

Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu
Masihkan tunduk tersipu-sipu?

Jangan takut melanggar pantang
Jika pantang menghalang kemajuan;

Jangan segan menentang larangan
Jika yakin kepada kebenaran;

Jangan malu mengucapkan keyakinan
Jika percaya kepada keadilan

Jadilah bangsa yang bijaksana
Memegang tali memegang timba
Memiliki ekonomi mencipta budaya
Menjadi tuan di negara Merdeka

Sunday, April 10, 2011

Munajat Cinta

Malam ini ku sendiri...tak ada yang menemani,
seperti malam-malam...yang sudah-sudah,

Hati ini selalu sepi...tak ada yang menghiasi,
seperti cinta ini...yang selalu pupus,


TUHAN kirimkanlah aku...kekasih yang baik hati,
yang mencintai aku...apa adanya,


Mawar ini semakin layu...tak ada yang memiliki,
seperti aku ini...semakin pupus,
 MissN@niey


Saturday, April 9, 2011

Online Dunia Vs Online Akhirat

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua... Apa khabar? MissN@niey harap u all semua sihat sejahtera hendaknya... dah lama MissN@niey tidak menuliskan, MissN@niey perlukan sedikit ruang untuk diri sendiri...mencari diri, menjadi diri, untuk diri... Sebenarnya, MissN@niey nak berkongsi pendapat berkenaan tajuk yang menarik minat MissN@niey iaitu Online Dunia vs Online Akhirat...
Tajuk ini telah membuat  MissN@niey untuk berkongsi rasa bersama sahabat-sahabat internet MissN@niey...
U all nak tahu, apa itu Online Dunia? Apabila u all baca mengenai Online Dunia ini apa yang u all terfikir dalam kotak pemikiran u all? hurmm apa pun yang terlintas di dalam fikiran u all ingin MissN@niey nyatakan pendapat MissN@niey tentang Online Dunia ini... U all mesti ada facebook bukan? seperti MissN@niey la, ada Blog, ada Facebook, ada Twitter, ada Frienster (dah lama x on) dan email-email seperti Gmail, Yahoo dan Hotmail.. macam-macam lagi la. Tapi itu semua hiburan di dunia bukan? Yang membolehkan kita mencari teman-teman lama, kawan-kawan seperjuangan dan rakan-rakan baru.  
Tapikan u all sedar tak, semua ini kita memerlukan satu benda @ hardware seperti sebuah Komputer yang lengkap, @ laptop @ notebook... itu baru sebahagian, ada satu lagi bahagian lain iaitu yang membolehkan kita online apa tue...sudah tentulah Broadband, Wirefire @ WireLess, Streamy dan sebagainya. Dan jumlahnya mencecah ribuan ringgit. Mahal kan. Ada yang cakap, takpe berbaloi, unlimited. Di mana saja masih boleh online..yeke? limited kot...ada juga yang limited kan...kalau unlimited, kat kampung ceruk tok kun boleh online tak? unless kalau syarikat telekomunikasi spend berjuta-juta ringgit untuk membina pencawang di kawasan berkenaan... wallahualam
Tapi MissN@niey nak kongsi satu perkara online yang murah free la sebenarnya, unlimited, 24 jam, 360 hari dan tiada tamat tempoh pun... nak tau ape tue, tentunya Online Akhirat. Apa itu online Akhirat ? Online internet juga ker? yang mencari ilmu @ pengetahuan mengenai akhirat atau agama? tak la...Online Akhirat ialah Online bersama ALLAH... :-) online yang unlimited...free tanpa dikenakan bayaran atau cas bulanan.... hebat tak?

Rasanya ramai  di kalangan kita yang tidak sedar perkara ini, termasuk lah MissN@niey sendiri. Bila MissN@niey hadapi masalah, MissN@niey akan turn on notebook ni. Apa lagi online la, surfing internet. post di wall facebook MissN@niey atau di Twitter atau MissN@niey akan blogging. Namun MissN@niey tetap rasa kurang senang, jiwa tetap kurang tenang. Ia membuatkan MissN@niey nani berfikir, kenapa ya?

Dulu, pernah ada orang nasihatkan MissN@niey. kalau MissN@niey ada masalah mengadulah pada ALLAH, kerna DIA sentiasa ada untuk MissN@niey insyaAllah. Lalu MissN@niey berdebat kerna ketika itu MissN@niey memang memerlukan insan untuk mendengar dan menjadi pendengar yang peka. MissN@niey tak minta di nasihati pun, hanya menjadi peneman untuk MissN@niey. Tapi MissN@niey akan berasa lega tatkala melihat respon dari riak wajah mereka yang mendengar, MissN@niey akan berasa puas ketika mendengar suara yang menasihatkan "sabar ya, insyaAllah semuanya ada hikmah."

Tapi MissN@niey leka, alpa dan cuai, ujian ini dari mana? kenapa? mengapa? di soal juga pada diri MissN@niey, tetapi jawapan yang MissN@niey coretkan hanyalah negatif tidak positif. Samalah dengan online...Bukankah ketika kita bermasalah dan tidak berpuas hati kita akan Facebooking. Secara logiknya tidak menjadi satu permasalahan sekiranya kita surfing internet. tapi biarlah kena pada waktunya dan caranya bukan? Natijahnya, ramai penasihat yang tidak bertauliah akan datang offerkan diri untuk memberi perkhidmatan kaunseling. Bagus kerna mereka ini mengambil berat, namun biarlah tahu batas sempadan mereka dengan si permasalah.

Berbalik kepada soal Online Akhirat, iya, MissN@niey menjadi terpanggil berkongsi rasa mengenai topik ini. kerna untuk mencari ketenangan kita sebagai manusia harus berbalik kepada spiritual. Online bersama ALLAH itu lebih tenang jiwanya. Bila-bila, kita nak online dengan ALLAH pun boleh, tengah malam @ dini hari, pagi, petang, malam...bila-bila ALLAH sentiasa ada untuk kita...kita akan dapat merasakan diri kita disayangi, dikasihi dan dijaga dengan begitu sempurna. Percaya atau tidak cuba lah...

Kepada mereka yang telah mencuba syabas MissN@niey ucapkan kerna anda berada di landasan yang betul. Dan kepada mereka yang belum mencuba, cuba lah... anda tidak akan menyesal dan anda tidak akan mencari yang lain.... malah, bila anda mencuba online bersama Allah...anda akan lupakan yang lain gunalah talian Allah. Dah tak mahu yang lain...(dah macam iklan pula MissN@niey nie..hehe)

Selamat mencuba...buat anda dan MissN@niey juga...aminnn..Ya Rabb...

Renung-renungkan, selamat mencuba... Anda buat anda dapat.. :-)

Wednesday, January 19, 2011

Di Atas Satu Cinta



Jejak-jejak langkahku bagaiku lembaran waktu,
apakah ku masih bisa terus melangkah,
serpihan hidupku kan ku bangun di atas satu cinta.






 SubhanAllah aku mencintainya,
SubhanAllah aku menyayanginya,
dari ufuk timur hingga ke barat,
selalu di hatiku.









~MissN@niey~
Cinta dalam hati

Surat buat sahabatku

Di sini MissN@niey nak berkongsi warkah yang MissN@niey terbaca khas buat sahabatnya yang telah jatuh cinta kepada sahabatnya... MissN@niey tak tahu la yang menulis ini girl or boy? sulitkan sekiranya kita mempunyai sahabat yang berlain jantina ini tak pela... enjoy u all punya reading ok...
-------------------------------------------------------------------------------------
Bismilliahirahmannirahim...
Assalamualaikum awak...

     Ke hadapan sahabat yang dikasihi. Saya harap awak berada di dalam keadaan yang baik dan sihat hendakNYA... saya di sini baik alhamdulilah

     Awak, tujuan saya menulis surat ini adalah kerana saya ingin menerangkan keadaan yang sebenar tentang perhubungan kita. Jauh di sudut hati saya, saya menyayangi awak, namun bukanlah sebagai seorang kekasih, tetapi sahabat dunia akhirat saya. Iya awak, dulu kita memang rapat. Tapi tidak terniat di hati saya ini untuk menjadikan awak teman istimewa saya. Maaf sekiranya ucapan saya ini menyakiti awak... tetapi kerana perwatakan awak, membuat saya senang untuk berbual dan dibawa berbincang. Dan hal ini telah merapatkan kita. Awak selalu ada dengan saya tatkala saya sedih dan gembira. Tatkala saya benar-benar jatuh, dan saya bangun. Awak, saya tidak pernah lupa segala jasa dan budi awak terhadap saya...tidak pernah awak, saya selalu ingat,dan akan selalu ingat....

Awak,
     Saya melihat perubahan dalam diri awak terhadap saya, cara awak layan saya, cara awak bercakap dengan saya, seperti saya ini istimewa dalam hidup awak. Lalu saya cuba bertanya dengan diri saya dan saat itu saya berperang dengan hati saya, awak. Hati besar saya memujuk hati kecil saya untuk mencintai awak, namun hati kecil saya berkata tidak. Sehinggalah hati besar menguasai diri saya. Dan ketika itu awak merasakan saya telah memberi awak harapan. Tapi semua itu hanya lakonan semata-mata awak. Dalam hati kecil saya menangis kerana saya menipu diri saya sendiri dan saya berbohong pada awak. Apabila saya dengar dari mulut awak sayalah wanita yang awak cari selama ini, membuat saya rasa kurang senang, saya jadi kurang selesa dengan semua itu. saya telah bermain di gelanggang yang salah, dan saya mendiamkan diri. Awak, saya bukan jauhkan diri dari awak, tapi saya tidak mahu lihat awak sedih kerana saya... saya tidak mahu kecewakan awak, saya perlukan waktu untuk bertenang dan berfikir secara waras. Saya tidak mahu memutuskan pertalian yang kita hubungkan ini. Tetapi persahabatan ini juga tidak mungkin bagi saya kita teruskan. Kerna saya tahu siapa saya, awak. 

Maafkan saya,
     Kerana saya tidak bisa mencintai awak. Saya tidak boleh mencintai dari hati saya yang tulus. tidak awak... Maafkan saya. Saya tidak menolak awak, saya tidak mengataka bahawa mempunyai kekurangan, tetapi masalahnya sekarang adalah hati saya, saya tidak dapat mencintai awak sepenuh hati saya. bagaimana nanti saya boleh menghormati awak sekiranya perasaan itu tiada awak. jika hal itu terjadi, ia akan menjadi bertambah parah, awak tidak mungkin dapat cinta saya dan saya mungkin akan meninggalkan awak, sedangkan saya perlukan awak sebagai sahabat saya. Iya, mungkin ini agak bodoh, saya tidak tahu masa hadapan bagaimana bukan...mungkin satu hari Allah menarik rasa cinta saya terhadap awak... tapi sekiranya saya berkata saya akan terima sekiranya awak jodoh saya nanti, saya telah memberi awak harapan lagi. sedangkan saya mahu awak pergi dan cari cinta awak... kerna saya juga telah berjumpa dengan cinta saya, walaupu pada mulanya saya enggan, kini saya enggan pergi darinya awak...

Saya sentiasa doakan awak akan bertemu dengan jodoh yang terbaik untuk di diri awak, yang menyayangi awak, yang mengasihi awak bukan sekadar di dunia malah sehingga akhirat...amin... terima kasih awak atas segalanya. 

awak, saya masih anggap awak sahabat saya... awak masih sahabat sayakan...? =)

sahabatmu,
Dunia Akhirat
-------------------------------------------------------------------------------------
hurm... apa pendapat u all? girl or boy yang menulis nie? pada pendapat MissN@niey..hurmmmm... MissN@niey pun tak tahu la... anyway, ini merupakan cara yang terbaik bagi merekakan... dia berterus terang, meminta maaf...bagus la cuma bagi pihak yang menerima itu dia mungkin akan terkilan, but atleast dia tahu perkara sebenar jadi tak la dia sakit sangat...anyway, kumbang bukannya seekor, bunga bukannya sekuntum kan...MissN@niey doakan yang terbaik buat kita semua...aminnnn