Followers

NaniNaim

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers Daisypath Anniversary tickers

Saturday, April 9, 2011

Online Dunia Vs Online Akhirat

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua... Apa khabar? MissN@niey harap u all semua sihat sejahtera hendaknya... dah lama MissN@niey tidak menuliskan, MissN@niey perlukan sedikit ruang untuk diri sendiri...mencari diri, menjadi diri, untuk diri... Sebenarnya, MissN@niey nak berkongsi pendapat berkenaan tajuk yang menarik minat MissN@niey iaitu Online Dunia vs Online Akhirat...
Tajuk ini telah membuat  MissN@niey untuk berkongsi rasa bersama sahabat-sahabat internet MissN@niey...
U all nak tahu, apa itu Online Dunia? Apabila u all baca mengenai Online Dunia ini apa yang u all terfikir dalam kotak pemikiran u all? hurmm apa pun yang terlintas di dalam fikiran u all ingin MissN@niey nyatakan pendapat MissN@niey tentang Online Dunia ini... U all mesti ada facebook bukan? seperti MissN@niey la, ada Blog, ada Facebook, ada Twitter, ada Frienster (dah lama x on) dan email-email seperti Gmail, Yahoo dan Hotmail.. macam-macam lagi la. Tapi itu semua hiburan di dunia bukan? Yang membolehkan kita mencari teman-teman lama, kawan-kawan seperjuangan dan rakan-rakan baru.  
Tapikan u all sedar tak, semua ini kita memerlukan satu benda @ hardware seperti sebuah Komputer yang lengkap, @ laptop @ notebook... itu baru sebahagian, ada satu lagi bahagian lain iaitu yang membolehkan kita online apa tue...sudah tentulah Broadband, Wirefire @ WireLess, Streamy dan sebagainya. Dan jumlahnya mencecah ribuan ringgit. Mahal kan. Ada yang cakap, takpe berbaloi, unlimited. Di mana saja masih boleh online..yeke? limited kot...ada juga yang limited kan...kalau unlimited, kat kampung ceruk tok kun boleh online tak? unless kalau syarikat telekomunikasi spend berjuta-juta ringgit untuk membina pencawang di kawasan berkenaan... wallahualam
Tapi MissN@niey nak kongsi satu perkara online yang murah free la sebenarnya, unlimited, 24 jam, 360 hari dan tiada tamat tempoh pun... nak tau ape tue, tentunya Online Akhirat. Apa itu online Akhirat ? Online internet juga ker? yang mencari ilmu @ pengetahuan mengenai akhirat atau agama? tak la...Online Akhirat ialah Online bersama ALLAH... :-) online yang unlimited...free tanpa dikenakan bayaran atau cas bulanan.... hebat tak?

Rasanya ramai  di kalangan kita yang tidak sedar perkara ini, termasuk lah MissN@niey sendiri. Bila MissN@niey hadapi masalah, MissN@niey akan turn on notebook ni. Apa lagi online la, surfing internet. post di wall facebook MissN@niey atau di Twitter atau MissN@niey akan blogging. Namun MissN@niey tetap rasa kurang senang, jiwa tetap kurang tenang. Ia membuatkan MissN@niey nani berfikir, kenapa ya?

Dulu, pernah ada orang nasihatkan MissN@niey. kalau MissN@niey ada masalah mengadulah pada ALLAH, kerna DIA sentiasa ada untuk MissN@niey insyaAllah. Lalu MissN@niey berdebat kerna ketika itu MissN@niey memang memerlukan insan untuk mendengar dan menjadi pendengar yang peka. MissN@niey tak minta di nasihati pun, hanya menjadi peneman untuk MissN@niey. Tapi MissN@niey akan berasa lega tatkala melihat respon dari riak wajah mereka yang mendengar, MissN@niey akan berasa puas ketika mendengar suara yang menasihatkan "sabar ya, insyaAllah semuanya ada hikmah."

Tapi MissN@niey leka, alpa dan cuai, ujian ini dari mana? kenapa? mengapa? di soal juga pada diri MissN@niey, tetapi jawapan yang MissN@niey coretkan hanyalah negatif tidak positif. Samalah dengan online...Bukankah ketika kita bermasalah dan tidak berpuas hati kita akan Facebooking. Secara logiknya tidak menjadi satu permasalahan sekiranya kita surfing internet. tapi biarlah kena pada waktunya dan caranya bukan? Natijahnya, ramai penasihat yang tidak bertauliah akan datang offerkan diri untuk memberi perkhidmatan kaunseling. Bagus kerna mereka ini mengambil berat, namun biarlah tahu batas sempadan mereka dengan si permasalah.

Berbalik kepada soal Online Akhirat, iya, MissN@niey menjadi terpanggil berkongsi rasa mengenai topik ini. kerna untuk mencari ketenangan kita sebagai manusia harus berbalik kepada spiritual. Online bersama ALLAH itu lebih tenang jiwanya. Bila-bila, kita nak online dengan ALLAH pun boleh, tengah malam @ dini hari, pagi, petang, malam...bila-bila ALLAH sentiasa ada untuk kita...kita akan dapat merasakan diri kita disayangi, dikasihi dan dijaga dengan begitu sempurna. Percaya atau tidak cuba lah...

Kepada mereka yang telah mencuba syabas MissN@niey ucapkan kerna anda berada di landasan yang betul. Dan kepada mereka yang belum mencuba, cuba lah... anda tidak akan menyesal dan anda tidak akan mencari yang lain.... malah, bila anda mencuba online bersama Allah...anda akan lupakan yang lain gunalah talian Allah. Dah tak mahu yang lain...(dah macam iklan pula MissN@niey nie..hehe)

Selamat mencuba...buat anda dan MissN@niey juga...aminnn..Ya Rabb...

Renung-renungkan, selamat mencuba... Anda buat anda dapat.. :-)

1 comment:

ungas-ungas malam said...

hehe peminat setia blog ni heheh..
haaa bgus pon bunyi nyer..
kan bagus motivt diri yg sebergini rupa...
ingat lah bukan semua org boleh mendengar masalah kita...
n kita lak jgn menampak kan riak masalah diwajah kita..
ingat lah pemangsa tengah menungu mangsa nya..
dgn kita menampak kan masalah diriak wajah kita..
akan mnyenang kan pemangsa memerangkap kita...
jd kan lah allah sebagai kawan paling rapat kita...
selain kawan2 kita yg ramai 2...
sentiasalah ingat kat dia waktu senang n susah kita...
jgn jd mcm citer indon..
waktu susah jer...npak solat n berdoa kat allah...
wak senagn tak npak pon mengakat tangnan mengucapkan alhamdulillah...
renung2 kan n selamat beramal...
(jgn ler menjadi spt cicak...
dah ler menumpang rumah org utk berteduh...tp tak menghormati kita...buang sisa2 ikut dan jer...)
renung2 kan lah yer... ;-)