Followers

NaniNaim

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers Daisypath Anniversary tickers

Monday, May 17, 2010

Warkah Cinta Terakhir


Saya telah mengembara ke hujung dunia, mencari CINTA saya. Tapi, pertama kali saya bertemu dengan awak, hati saya terpaut. Demi Tuhan, saya tidak tahu kenapa. Tapi itulah kebenarannya. Saya telah menolak awak, tapi awak mencabar saya dengan kejujuran awak, awak tahu yang awak tidak bertepuk sebelah tangan. Dan, awak berjanji, saya bukan salah seekor rama-rama perhiasan di dinding kamar tidur awak.

Hanya dengan sebuah renungan, saya jatuh tersungkur ke penjuru mata awak. Saya tidak dapat membohongi perasaan saya bahawa saya menyayangi awak. dan di saat saya menCINTAi awak, saya telah jatuh ke dasar perasaaan yang paling dalam. Lemas dan hampir tenggelam di dalam lautan kasih sayang, seribu impian dan saya mula terfikir, saya mengembara ke hujung dunia, mencari awak, rupanya awak ada di sisi saya selama ini dan baru saya sedar tika dan saat itu.

Bagai merpati putih CINTA saya berkelana mencari singgahsana di hati awak. Nyata saya tak menemuinya. Tapi akhirnya, bila awak memiliki CINTA saya, awak mencampakkannya jauh ke dasar laut yang tidak mampu saya selam. Di sana saya tak mampu melihat cahaya. Awak berikan saya harapan, dan akhirnya awawk jugalah yang menyalakan api dan membakar saya dalam diam. Saya sedih sangat, bila awak kata awak tak tahu apa yang sebenarnya yang awak cari. Tapi jauh di sudut hati saya merasakan awak masih belum cukup dewasa untuk memahami apa itu CINTA dan mungkin tidak akan pernah dewasa atau mungkin juga awak belum pernah benar-benar jatuh CINTA pada seseorang.

Jadi, selama ini siapa saya di hati awak?
Adakah selama ini awak sebenarnya tidak pernah mencintai saya?
Siaapa yang memujuk saya untuk membuka pintu hati saya?
Siapa yang mengajar saya bahawa CINTA itu memerlukan pengorbanan?
Siapa yang memberitahu saya agar sentiasa jujur pada perasaan sendiri?
Siapa awak, siapa?

AWAK!
Awak mungkin jenis Lelaki yang boleh mencintai ramai Perempuan berulang kali. Tapi saya pula hanyalah seorang Gadis yang percaya bahawa dalam hidup saya hanya ada 1 Jejaka, 1 Cinta dan 1 Perkahwinan.
Kita hidup sekali, mati sekali dan mencintai juga sekali.

Melangkah pergi meninggalkan awak, telah mengambil seluruh kekuatan yang saya ada. Jangan anggap saya tinggalkan awak kerana saya bencikan awak...jangan awak...jangan beranggapan macam itu.
Bagaimana harus saya bencikan diri awak, sedangkan setiap hari, saya merindui awak. Seumur hidup ini saya menCINTAi awak...walaupun kadang-kadang saya dengan kawan-kawan...tapi jauh di sudut hati saya sering  mengingati awak.

Awak,
Sebelum saya menghilangkan diri dari dunia awak, saya ingin nyatakan sesuatu, yang tidak pernah awak tahu. Kalaulah awak bertanya kepada saya, sedalam mana saya CINTAkan awak, inilah jawapan saya ::

"Kalau suatu hari, awak kehilangan penglihatan, saya akan memberikan mata saya agar awak dapat melihat semula. Meskipun waktu itu, saya akan buta buat selamanya"


"Dan kalau suatu hari awak kehilangan hati, saya akan memberikan hati saya agar awak dapat hidup dan rasakan Cinta saya untuk selama-lamanya, meskipun waktu itu saya mungkin tiada lagi di dunia ini" (tapi awak tak pernah tau dan tak pernah tanya perkara itu pada saya)

Semuanya untuk awak, tapi satu sahaja yang tidak akan awak dapat dari saya sebelum awak memiliki saya...

Pujjangga pernah berkata ::
"If you really LOVE someone, then let that person go. If that person is meant for you, than that person will come back to you eventually. But if that person does not, then that person was never meant for you, in the first place"

Awak,
Kerana saya menCINTAi awaklah saya melangkah pergi, demi kebahagiaan awak. Saya berdoa supaya suatu hari nanti, awak akan temui apa yang awak cari. Supaya suatu hari nanti awak akan memahani apa erti CINTA yang sebenar. Supaya suatu hari nanti, awak akan dapat mengetahui, bagaimana rasanya terlalu menCINTAi seseorang dan semoga awak takkan pernah terlewat untuk dihargainya.

Awak,
Saya percaya pada Tuhan yang mempertemukan kita, saya tahu ada hikmah di sebalik semua ini dan saya tidak akan menyoal. Saya juga tidak pernah kesal sekurang-kurangnya sepanjang saya mengenali awak, saya telah bersikap ikhlas dan jujur dengan perasaan saya.

Saya juga percaya, andai benar kita punya jodoh, awak akan kembali pada saya. Itu bukan harapan saya tapi saya ingin belajar untuk pasrah pada ketentuan Tuhan dan kalau pun awak takkan pernah kembali pada saya, saya percaya mungkin itu yang terbaik buat awak dan saya....


10 comments:

Hanani Halim said...

Saya tak tau...sama ada awak akan baca coretan saya ini....tapi sekiranya awak baca...ia tidak bermaksud untuk meraih simpati awak terhadap saya...tapi sekitranya awak tidak baca...xpela...ia mungkin warkah terakhir saya untuk awak...

ungas2 malam said...

sy harap2 org yg awk harap kan utk mbace coretan awk ni...akan mbace coretan awk...ader ker org yg awk harap utk bace coretan awk ni 'bulan'..

Anonymous said...

sy harap2 org yg awk ingin kan tok mbace coretan awk ni...akan mebace...
coretan ni untuk'bulan'ker..??

Hanani Halim said...

Sya xrsa dia akan bace...kerna saya lihat dia bgitu gembira dgn melepaskan saya...dia lbih bersemangat dgn hr2nya...saya doakan yg tbaik utk dia...sy akan bahagia jika dia gembira...Bintang akn sentiasa menemani Bulan....walaupn dr jauh...

ungas2 malam said...

harapa2 harapan awk utk org yg awk hajati utk mbace coretan awk ni akan tercapai...coretan awk ni utk 'bulan'ker..???

ungas2 malam said...

memang bintang akan sentiase bersama bulan hingga dunia ni kiamat..perlu kah awk jadi seperti bintang..??yg menanti blan tak tau bila blan akan bersama2 dia..??perlu kah awk menyaksa diri awk keatas benda2 yg tidak pasti..??
munkin awak perlu kan masa untuk melupa kan kisah silam awk...tp jg sampai awk menutup pintu hati awk untuk org yg tidak pasti akan datang membuka semula pintu hati yg awk dah tutup utk dia...jangan menyaksa diri awk dan org sekeliling awk yg begitu sayang kan diri awk...awk perlu rehat..utk pulih kan semangat..awk pergi ler temat yang tenang utk awk rehat kan badan,fikiran dan emosi awk....

Hanani Halim said...

Adakah awk ingin menjadi matahari?

ungas2 malam said...

sy ingin jadi matahari..yg boleh memberi cahaya utk semua org...tp ada kah sy mampu..sy rase sy hanya sesuai utk jadi ungas2 malam yg hanya waktu kesunyian..dan akan ilang bila kesunyian itu ilang...

Norfazihah Hani Binti Haji Abnol Kassim said...

Ya Allah, seandainya......ini baik untuk aku demi dunia dan akhiratku, pertemukanlah dan kekalkanlah jodoh antara kami di dunia dan akhirat dengan kelembutan kasih sayangMu sehingga ke akhir hayat kami.

Tapi ya Allah, seandainya dia tidak baik untuk aku demi dunia dan akhiratku, pisahkanlah kami dalam persahabatan dan persaudaraan Islam dengan ketenangan.

Inii rahsia di sebalik senyuman, biarpun hati dilukai tapi Allah tetap membantu hambaNya. Alhamdulillah.

Anonymous said...

Salam, hajat awak telah pun tercapai, si bulan yg awak maksudkan telah membaca warkah terakhir awak.. dan dia pesan minta saya tolong sampaikan permohonan maaf yg teramat kerana melukakan hati awak.. sejujurnya dia menyesal atas apa yg terjadi.. dan ada sebab napa semua nie terjadi.. sekali lagi saya meminta maaf bagi pihaknya..