Followers

NaniNaim

Daisypath - Personal pictureDaisypath Friendship tickers Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, November 10, 2010

Selamatkanlah Kami Semua Ya Allah....



JOHOR BAHRU: “Jika semua orang sudah tidak sukakan kami lagi, minta ayah bagi RM500, kami akan pergi dari sini. Selepas ini, anggaplah ayah sudah tidak ada anak bernama Emelia lagi.” Begitu antara kandungan SMS dihantar seorang wanita kepada ibunya yang dipercayai menjadi punca pergaduhan hingga mengakibatkan kematian bapanya. 

PEKAN: “Saya sempat mendengar isteri berkata ‘Chik jangan buat mak macam ni’ sebelum dia menjerit Allahuakbar,” kata peneroka, Halim Ismail, 58, menceritakan kejadian isterinya maut ditetak di kepala menggunakan kapak oleh anak lelaki mereka berusia 23 tahun dipercayai terpengaruh ilmu mistik di Felda Chini Timur 1, dekat sini, malam kelmarin.

Salam U all, hari nie I’ll share a little story that is so serious… for those yang watch news semalam or yang already read the newspaper today mesti tau petikan di atas yang I share dgn u all nie kan… n pada sesiapa yang xtau, I nak story sikit la… semalam I watch news at TV3 Buletin Utama, 2 cerita yang agak sedih utk didengari… di Johor Bahru-->menantu tikam ayah mentuanya… di Pekan-->anak tetak kepala ibunya… masyaAllah…. knp ini terjadi hal sebegini  Ya Allah… seperti kita sudah kembali ke zaman jahiliyah.

I terkedu sekejap... sebak rasa hati I bila dengar cite yang macam nie tjadi di Negara kita... Xtau mcmn nak ckap… knp mereka sanggup melakukan hal sedemikian pda insan yang telah melahirkan dan merawat kita sehingga kita berpeluang untuk hidup di muka bumi ini... Mana hilangnya rasa hormat dalam dri mereka terhadap kedua ibu bapa mereka...

First, I nak mengulas mengenai crita kt Johor Bahru tu… dari petikan yang I Paste dari myMetro anak perempuan kepada pasangan suami Rohani Yacob, 45, dan  Armen Suardi, 53, yang bernama Emelia itu sendri… tidakkah dia merasa berdosa melakukan hal sedemikian kepada kedua orang tuanya… memang la kalau anak perempuan itu telah berkahwin, dia harus mengikut telunjuk suaminya… tp sekiranya suaminya itu sudah tak waras sehingga sanggup membunuh ayah… kalau I la…dh lame I minta cerai je dgn lelaki yang mcm tue…. sbb I penah dengar satu statement dari kawan i…husband dia penah cakap pd die…”isteri boleh cari, emak xboleh cari”…so y not la kn kite wanita nie ckp mcm tue jg “suami boleh cari, tapi ayah xboleh cari” hurmmm I heran la… nape dia boleh cover suami dia plak dgn menghantar statement bodoh mcm nie :: Emelia yang berusia 20 tahun itu masih sempat mengirimkan satu lagi SMS menafikan suaminya menikam bapanya, sebaliknya mendakwa arwah menikam diri sendiri. (http://www.hmetro.com.my/articles/Matiditikammenantu/Article) dah la masa tue emaknye Rohani tengah sedih dan lebih menyedihkan, ketika menunggu jenazah arwah suaminye dibedah siasat plak tue… ape punya anak la...

Tapi bila di kaji blikkn… anak perempuan dier berusia 20 tahun…suami dia berusia 23 tahun… muda lagi tu… awalnya kahwin…hurmmm…awal ker? Tpulang pada individu….bagi I kahwin tu satu ibadah… untuk menunaikan ibadah kita harus bersiap sedia kerana ibadah ini berkaitan dengan hubungkait antara manusia dengan yang Maha MenCipta kita… sekiranya kita tak bersedia… atau belum mantap…. godaan syaitan akan menguasai kita… wallahualam…I pun masih dalam proses pembelajaran…

Second is, cerita terlalu suka membaca buku mistik….  Ada kebaikan di situ…  kerna suspek suka membaca… bagus amalan tue, tapi bahan bacaan harus dipilih, sekiranya yang berkaitan dengan agama atau ilmu2 ghaib… seeloknya kita ada yang memandu…macam kita pancu kereta la, kena ada buku panduan untuk lulus periksa dan kena ada tenaga pengajar untuk kita pandai memandu kereta kan… sama la dalam apa jua ilmu skali pun… kalau tidak tak akn berlaku peristiwa seperti di pekan nie, sanggup menetak ibu kandungnya sendri, gara-gara kononya dia terpengaruh dgn bahan bacaannya… yang paling I tersangat la sedih bila ayahnya bgtau, dia adalah anak kesayangan ibunya…. astagfirullah….Chik jangan buat mak macam ni’  sayu bila membace ibunya merayu pada anak lelakinya untuk tidak melakukan hal itu…namun..Allah lebih sayangkan Ibunya… I yakin…dia akan menyesal seumur hidup…tapi nasi sudah menjadi bubur chik….saya berharap sangat ibunya sempat memaafkan anaknya….amin

I masih ingat lagi ustaz I ad berpesan… menuntut ilmu oitu haruslah berguru, agar kamu tidak menuntut bersama2 syaitan…dan apabila syaitan menjadi tok guru mu…maka sukar bagimu untuk kembali, justeru berwaspadalah kamu dalam mencari ilmu…..sebab tue I kalau I nak bace buku soal agama…I cari buku yang x heavy untuk I faham…atau, yang I dh faham the waynye….kalau I bace buku yang agak heavy, I akan terus stop @ I akan cari mereka yang boleh I jadikan tempat rujukan….lebih selamat….InsyaAllah…

Akhir kate, Saya ingin mengucapka Takziah kepada kedua-dua keluarga dari Johor Bahru dan Pekan ni, Semoga Arwahyarham Armen Suardi, 53 dan Arwahyarhamah Che Wa Isa, 57 dicucuri Rahmat dan berada di golongan hamba-hamba Allah yang beriman...amin... dan kepada semua readers, I wish u all di Rahmanti Allah juga agar kita sentiasa berada di landasan yang benar...amin... marilah kita berdoa agar kita sentiasa mendapat keRedhaan ALLAH SWT dan tergolongan dalam golongan pengikut Rasulullah Nabi Muhammad SAW... dan doakan l;ah kepada negara kita dan pemimpin kita selurus umat Islam didunia ini..kerena kita hidup berkongsi dan bersaudara...amin... amin Ya RabbilAlamin...Ya Allah.... bantulah kami Ya Allah.... 
 

No comments: